A Cognac sokak kedvence
Szerző: seditor
Egy különleges típusú brandy, amit Franciaország nyugati részén állítanak elő. A Cognac gyártására szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek meghatározzák a termelési folyamatot, a használt alapanyagokat és a földrajzi területet is, ahol a termesztés, illetve a lepárlás történik.
Az alapját bizonyos fehér szőlőfajták képezik. A szőlőből készült mustot kétszer lepárolják rézüstben. Ez a folyamat koncentrálja az aromákat és az alkoholtartalmat. A lepárlást követően tölgyfahordóban érlelik, amikor a Cognac elnyeri a fa jellegzetes ízét és színét.
Minimum 2 évig érlelik, de a legjobb minőségi italokat gyakran jóval tovább. A fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy általában tisztán vagy kevés jéggel szolgálják fel. Koktélok alapanyagaként is előszeretettel használják, így sokoldalúnak nevezhető.
A kifinomult, összetett ital mára a gasztronómiai kultúra részévé nőtte ki magát, így nem meglepő, hogy a legtöbb étteremben fogyasztható. A világ számos pontján nagyra értékelik a Cognac kiváló minőségét és feledhetetlen ízvilágát.