Hogyan készül a lépesméz?
Szerző: seditor
A téli hónapokban előnyben részesítjük a mézet, ami a tea párja. Talán azért, mert számos jótékony hatása van, többek között a megfázásos megbetegedésekre. A lépesméz az egyik legkelendőbb ebben az évszakban. A lépesméz nem kerül kipergetésre. A lép hatszögletű sejtekből áll, amit a méhek megtöltenek mézzel, majd lefedik viasz és propolisz keverékéből álló, szürkés-fehéres színű sejtfedéllel.
A pergetés az az eljárás, ahol a pergetőhelyiségben a méhek által lefedett rétegeket fedelező villával felnyitják és centrifugális erő segítségével kipörgetik a mézet. Az szűrőkön keresztül hordókba kerül, így születik meg a tiszta méz, ami készen áll az üvegekbe töltésre.
A folyamatot igyekeznek gyorsan, mégis óvatosan, a méheknek legkisebb traumát okozva végezni. A kipörgetett keretet visszahelyezik a méheknek, akik azonnal hozzálátnak azt javítani és újra megtölteni. A lépesméz minden eleme fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, javítja a szájüreg egészségét, enyhítheti a légzőszervi megbetegedéseket, köhögéscsillapító és segít a virágpor allergiában szenvedőknek is.