A vitamin C fontos a szervezetnek
Szerző: seditor
Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az aszkorbinsav az egyik legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. A vitamin C a szövetek és a sejtek megfelelő működését segíti. Pozitív tulajdonsága, hogy megköti a szabadgyököket, amelyeknek az elszaporodása betegségeket okozhat.
Mindenképpen szüksége van rá a szervezetnek. Amennyiben egy bizonyos szint alá csökken a testben lévő mennyiség, az komoly panaszokat eredményezhet. Azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja, hanem amikor hozzájut, akkor azonnal felhasználja. Ha nem történik meg a pótlás, az vérérzékenységhez, ínysorvadáshoz, lassú sebgyógyuláshoz, fertőzésekhez és gyulladások kialakulásához vezethet. A vitamin C jelen van a citrusfélékben, mint például a citrom, a narancs, a grapefruit. Ezen kívül megtalálható a bogyós növényekben és a zöldségekben.
A csipkebogyónak kifejezetten magas az aszkorbinsav tartalma, ezért megfázás esetén célszerű teát készíteni belőle. A vitamin C szedése minden korosztálynak ajánlott, hiszen számos jótékony hatással bír.